miércoles, 26 de noviembre de 2008

Curiositats a l'Alt Empordà

Sense adonar-me, dedico milers d'hores de la meva vida a mirar el Google Earth. Cop rere cop. Els mateixos llocs, contínuament. Aprenc moltíssimes coses, m'emociono quan apareixen capes noves i a vegades, només a vegades, surt de mi un crit de "wuooooh" quan trobo alguna cosa espatarrant o simplement curiosa.

L'altre dia vaig estar més d'una hora mirant racons de l'Empordà, traçant termes municipals i observant amb atenció el territori. Si hagués de destacar una sola cosa, seria que vaig poder demostrar-me a mi mateix que l'estació d'alta velocitat de Figueres s'ha de dir Vilafant TGV, amb totes les de la llei, ja que serà el municipi que fotrà el pelotazo més sonat.

En la foto superior podem veure amb un color vermell transparent el terme municipal de Vilafant. Sense filtre de color, a la dreta de la imatge, la ciutat de Figueres. El "barri" de Vilafant que està totalment enganxat a Figueres (però surt amb filtre de color vermell a la imatge) correspon al nucli del Camp dels Enginyers, el més poblat del municipi de Vilafant (amb 2.336 habitants el 2005, davant dels 1.201 del nucli capital). Allò de "les ciutats creixen" cobra més força que mai.

L'alcaldessa de Vilafant (CiU) deu estar frisant per a què arribi aquesta infraestructura al seu municipi.

Parlant de ciutats que creixen, el Far d'Empordà, limítrof al terme municipal de Figueres pel seu sud-est, ja fa els seus pinitos. De moment ja es pot veure al Google Earth com ha començat a urbanitzar una zona agrícola on ara conviuen els camps de conreu amb unes avingudes i unes rotondes que, de moment, no porten enlloc. Mireu:

El meu estimat ICC m'ajuda a veure que aquesta actuació (pressumiblement un proto-polígon industrial) és a tocar de l'extrem extremíssim del terme municipal del Far d'Empordà, enganxat al terme de Vilamalla. De fet, la carretera que discorre en diagonal a la cantonada inferior esquerra ja pertany al municipi de Vilamalla.

Cal recordar que també al Far d'Empordà, a pocs centenars de metres al nord d'aquesta imatge , hi va una nova terminal ferroviària de mercaderies, teòricament apta per a ample de via europeu i també ibèric. Però aquesta obra no correspon als terrenys on això s'ha de construir, sinó que es tracta d'una altra actuació. Com en molts altres casos, el territori comença a reaccionar a les sinèrgies abans que aquestes s'arribin a produir. Què espavilats que som.

Com el tema de límits municipals és interessantíssim i demostra la quantitat de putades que un municipi pot fer als seus veïns (encolomar-li una presó, un polígon industrial o un abocador a tocar del centre de població del costat, però encara dins el seu propi municipi), destaco també aquesta foto de la zona fronterera entre Figueres i Vilafant, on es veu com la capital altempordanesa ha començat a arreglar uns carrers (on ha posat a més amples voreres amb paviment multicolor), que just es veuen interromputs per on passa el límit municipal, donant una imatge molt curiosa. Mireu:

Al centre de la foto es veu l'obra de renovació del carrer, amb nou traçat, rotondes, voreres enormes, etc, que de sobte es veuen interrompudes (i es nota fins i tot la diferència entre l'asfalt de Figueres -nou i per tant, fosc- i l'asfalt de Vilafant -més antic i gris clar-). La part edificada de l'esquerra és el barri del Camp dels Enginyers (al costat del qual va la futura estació de la discòrdia).

I per acabar, una imatge curiossíssima. És la plaça Major de Borrassà, a l'oest de Figueres, on hi ha dibuixada la silueta d'una persona (o una llufa!), estirada a terra. Mireu al centre de la imatge:


Per cert, que l'altre dia em vaig adonar que l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) està actualitzant la capa de l'1:10.000 en algunes zones, i precisament per l'Empordà les capes antigues havien estat gairebé totes reemplaçades. Meravellós!


No hay comentarios: